Biltätare och mer miljövänligt

Stockholm blir allt biltätare, men de alternativa drivmedlen har fått sig ett uppsving och planer finns på att polisen ska parkera sina bensindrivna bilar och byta ut dem mot elbilar för att smyga fram på vägarna.

I huvudstaden blir det allt biltätare enligt statistik som Trafikanalys har gjort, vilket Dagens Nyheter skriver om. Enligt de nya siffrorna har antalet bilat ökat till att vara 372 bilar per 1 000 invånare under 2016 vilket är en ökning från 368 bilar per 1 000 invånare räknat från året innan. Positivt i detta är dock att andelen bilar i Stockholm som mellan 2006 och 2016 körs på bensin faktiskt har minskat från att vara 87,7 procent till att vara endast 45,6 procent. Likaså är det 10,6 procent av bilarna i staden som under perioden drevs med alternativa drivmedel som etanol, el och gas – vilket är positivt med tanke på att det år 2006 var omkring hälften av den procenten som gjorde det.

Fler kör miljövänligt och nya prissänkningar är satta

Trenden talar för sig självt. Fler vill leva miljövänligt, och likaså därför också köra sin bil mer miljövänligt. Men det var något som en tid var lite svårt att göra då Sverige hamnade i konflikt med EU:s regelverk och inte längre fick subventionera olika bio-drivmedel såsom exempelvis E85. Detta eftersom att EU-kommissionen ansåg att man i Sverige snedvrider konkurrensen med vår skatt på koldioxid, därför krävde man att samma skatt skulle finnas på även fossila bränslen och biobränslen. Det gjorde att skatten en tid höjdes till samma nivåer som vanlig bensin. Men nu under 2016 har man valt att sänka skatten igen vilket innebär en lättnad på 75 öre litern, skriver Aftonbladet. Tanken bakom detta handlar kort och gott om att det ska vara så billigt som möjligt att vara miljövänlig så att fler ska välja de miljövänliga bilarna framför miljöförstörarna som vanligtvis är billigare både i köp och i drift. Visserligen är det många som i alla fall väljer miljövänligt, men många som vill har helt enkelt inte råd och det är vad man nu alltså vill ändra på och ett steg i ledet är skattesänkningen vilket är något som påverkar alla bränslen såsom bensin, dieselbränsle, E85 och höginblandad FAME.

Prissänkningar:

  • E85 med 15 procent bensin och 85 procent etanol – 75 öre billigare.
  • FAME (ett bränsle som tillverkas av olika oljeväxter) – 38 öre billigare.
  • Dieselbränsle med 5 procent FAME – 4 öre billigare.
  • Bensin med 5 procent etanol – 3 procent billigare.

Till och med polisen kör miljövänligare

Inte bara är det gemene man som vill köra mer miljövänligt. Även myndigheter såsom polisen vill bli bättre i att minska sina koldioxidfotspår. Därför har man planer på att byta ut de bensindrivna polisbilarna mot elbilar. På så vis kommer man kunna jaga bovar samtidigt som man rullar fram smygandes. I Expressen skriver man att detta nu ska testas på tio polisbilar på polismyndigheten i Stockholm, Göteborg och Malmö. Planen är att bilarna ska få rulla fram till sista april och sedan utvärderas. Enligt Jan Carlsson på avdelningen nationell samordning/krisberedskap, Noa, har reaktionerna hittills varit positiva. Bilarna har bra väghållning och går väldigt tyst, något som dock både är bra och dåligt. Positivt är att tjuvarna inte hör bilen närma sig, negativt är dock att cyklister och gångtrafikanter heller inte hör när bilen närmar sig – men enligt Jan är det därför bara extra viktigt att bilisterna i elbil är extra uppmärksamma.