Tips och råd om takboxar

En takbox är ett måste för många, inte minst för familjer. Att få med sig alla barnen, sina och deras ägodelar, samt skidor och annan vintersportutrustning upp till fjällen är en omöjlighet för många, om de inte har takbox. Men man bör inte nöja sig med första bästa.

Takboxen är en räddare i nöden för många bilägare, inte minst för familjefäder och –mödrar som åker till fjällen med hela familjen, vintersportutrustning och kläder. En takbox gör det möjligt att packa mer än vad som ryms i bilen.

Men en takbox kan också ställa till problem. Därför är det viktigt att man tänker över vad man behöver innan man slår till. På samma sätt som man inte ska köra runt med en tom takbox på taket, eftersom den ökar vikten, luftmotståndet och därmed också bränsleförbrukningen, ska man inte heller köra runt med en för stor takbox. Det blir onödigt dyrt i längden.

Don efter personliga behovTakbox på kombi

Därför ska man anpassa takboxens storlek efter de behov man har. Som redan nämnts är det vanligt att köp av takbox blir aktuellt inför en skidsemester. Ska man åka längdskidor krävs en längre takbox än om man bara ska åka utför. Hur många par skidor som man behöver ha med sig påverkar också hur stor takbox man behöver. En takbox som ska rymma mycket behöver också vara en kraftigare konstruktion. Det blir dyrare, men lönar sig i längden.

Även om högsäsongen för takboxarna är vintern, inte minst februari- och påskloven, är det många som får användning för dem även på sommaren. För en längre bilsemester på sommaren kan man behöva ett extra packutrymme. Ska man transportera något annat på taket krävs det att det finns plats över. Den som vill kunna ta med sig en cykel på taket gör klokt i att välja en takbox som är tillräckligt smal för att det ska rymmas mer.

Glöm slutligen inte bort låset. En takbox ska ha ett bra lås.