Att tänka på vid bilköp

Att köpa en bil kräver en hel del. Speciellt när det gäller en begagnad bil. Genom att gå igenom bilen noga och endast köpa den om den inte har några större problem är det möjligt att hitta ett riktigt fynd. Framförallt om du lyckas få bilen för ett bra pris.

Vare sig du har bestämt dig för att köpa en begagnad Toyota eller varför inte en lite nyare Volvo, finns det en hel del du måste tänka på för att du ska göra en lyckat köp. Förutom att ta en noga titt på bilen och provköra kan det också vara en bra idé att ta en titt på vem ägaren är. Dubbelkolla att den som säljer bilen verkligen står som ägare, annars kan du stöta på bekymmer. En av de viktigaste punkterna som gäller vid bilköp, framförallt mellan privatpersoner, är köpekontraktet. Skriv det tillsammans så att både du och säljaren känner sig nöjda.

6 tips när du ska köpa bil:

  • Undersök bilen noga. Be gärna en mekaniker ta en titt.
  • Provkör!
  • Ta en titt på all dokumentation. Se om ägaren har tagit hand om bilen och att allt är lagligt.
  • Kolla upp ägaren. Se om han/hon är den de säger sig vara.
  • Köpekontrakt/Avtalet.
  • Kom ihåg att alltid skriva ner ifall du betalade en summa i förväg. Be att få kvitto.

Det viktigaste att komma ihåg

En av de viktigaste sakerna du bör komma ihåg när du ska köpa en begagnad bil är avtalet. Du och säljaren måste komma överens om hur hela köpet ska gå till. Det finns färdigskrivna köpeavtal att skriva ut från nätet eller så kan ni välja att skriva ert egna. Själva avtalet kan ge muntligt mellan båda parter, dock är det lätt att glömma bort vissa punkter. Det är därför rekommenderat att alltid skriva ner det som ni kommer överens om.

Skulle köpet ske mellan två familjemedlemmar är det inte lika “hemskt” ifall det inte skulle skrivas något avtal. Men det är rekommenderat att allting skrivs ner och varje part får var sin kopia. På så sätt blir det klart vad som gäller och ingen av personerna kan försöka lura den andre på pengar.