Inbrott på bilverkstäder

Det är ingen nyhet att bildelar är fina eftertraktade grejer som går enkelt att sälja vidare utomlands. Att ha en verkstad som erbjuder kvalitet kommer också med nackdelen att vara extra intressant för sådana som vill åt de reservdelar och prylar som verkstaden sitter inne på. En annan riskfaktor är förstås brand. Lämnar man in sin bil på service vill man att den ska stå tryggt och säkert, men hur garanterar man det?

Det är både verktyg, svetsar, domkrafter och elmaskiner som tjuvarna snor med sig på en räd på en verkstad. Sedan säljer man delarna vidare, ofta utomlands, för bra pengar. Vi har en god och välutvecklad ingenjörsteknik i Sverige, och standarden för våra fordon är mycket hög. Ett bra exempel är glidlager, som minimerar friktionen och tål höga belastningar. Ett sådant är mycket dyrbart eftersom man sällan behöver byta ut det.

Att tänka på när man ska in på verkstaden

I Nybro skedde nyligen ett större inbrott på en bilverkstad, där en bil hade utsatts för stölden. Värdet på sakerna är ännu inte känt, men det rör sig förmodligen om stora summor pengar. Även bilarna ryker med i stölden på bilverkstaden, som i fallet som dt.se skriver om där en Audi A6 försvann tillsammans med en Chevrolet Camaro. Brand är förstås inte heller helt ovanligt.

Om din bil har inbrott under den tid den står i verkstaden kan det bli ditt försäkringsbolag som ska betala ersättningen, inte verkstaden. Det kan vara lite olika i fall till fall. Om verkstaden har brustit i sitt skydd kan de åka på ansvar, men att ställa ut bilen efter den är kvar, obevakat, är egentligen inte fel i sig. Lämna därför inga mobiltelefoner eller datorer i bilen när den ska in på service.

Det tjuvarna ofta vill åt inne i själva bilen kan vara:

  • Airbags
  • Rattar
  • Navigationsutrustning
  • Huvudstrålkastare