Ingrip om du ser en hund i varm bil

Tyvärr är det många lämnar sina hundar i bilen när de ska in och handla på sommaren, eller vid andra ärenden. Många tänker inte på att det blir otroligt varmt i bilen på nolltid, och hundens liv hamnar i fara. Därför är det bra att veta hur du ska ingripa om du ser en hund instängd i en bil i sommar. 

Vi har tidigare skrivit om inbrott i bilverkstäder. Men nu ska det handla om att bryta isig in i en främling bil, eller inte, om man upptäcker en överhettad hund där inne. Under sommaren får polisen ofta samtal från personer som är oroliga över hundar som lämnats i varma bilar. Det är en bra grej att kontakta polisen, men ibland kan det vara bråttom att få ut hunden ur bilen och då har kanske nöden ingen lag. Det kan leda till att hunden dör av värmen och syrebristen i bilen. Här får du veta vad du ska göra om du hamnar i denna situation.

“Det man ska tänka på är att man kan bli skadeståndsskyldig om man slår in en ruta eller förstör bilen på annat sätt”, säger polisen presstalesperson till SVT.

Detta kan du göra

I samma artikel från SVT skriver man även om hur du ska agera om du upptäcker en hund instängd i en varm bil. Börja med att känna om bilen är öppen, och kontakta sedan polisen om den inte är det. Ta registreringsnumret på bilen, skriv upp klockslag och undersök hur det eventuella lufttillförseln i bilen ser ut. Om det ser ut som ett akut läge för hunden måste du krossa rutan på bilen.