Sparar farthållaren bränsle?

Farthållare är standard i många bilar, och gör körningen bekvämare eftersom man inte behöver sitta med foten på gaspedalen. Men sparar den också bränsle? Det finns olika uppfattningar om detta.

En farthållare är en funktion som finns i många moderna bilar, och som på egen hand övervakar och reglerar hastigheten. Man ställer hastigheten, och farthållaren håller sedan, som namnet antyder, farten. Vissa farthållare kombineras med annan teknik som gör att de sänker hastigheten om fordonet kommer för nära ett framförvarande fordon.

Många biltillverkare hävdar också att deras farthållare minskar bränsleförbrukningen. Den som läser på forum på nätet, eller i biltidningars kommentarsfält, märker dock snabbt att det här är omstritt.

Men är det säkert?

Farthållare i bilSå hur ligger det till? Mercedes har utvecklat en teknologi för tunga fordon som kallas Predictive Powertrain Control (PPC). Farthållaren baserar inte bara gasen utan även effektuttaget och växlingsmönstret efter information från GPS-satelliter, vilket gör att körningen anpassas efter vägbanan och topografin. Enligt Mercedes sänker PPC bränsleförbrukningen med mer än 5 %, men många är nog skeptiska till den här typen av uppgifter. Volkswagens siffror om dieselbilars bränsleförbrukning har gjort att många förhåller sig tveksamma till siffror från biltillverkare.

Att hålla en jämn fart är inte lätt, men detta är något som farthållaren klarar av. Med en jämn fart blir bränsleförbrukningen lägre, och den mjukare körningen sparar också bränsle. Med foten på gaspedalen blir körningen mer ryckig.

Om det är bränsleförbrukningen man vill åt kan det dock vara idé att gasa manuellt när man kör i kuperad terräng. En farthållare kommer att gasa extra i uppförsbackarna för att hålla en jämn fart, vilket ger högre bränsleförbrukning. Om farthållaren är adaptiv, och saktar in när ett framförvarande fordon kommer för nära, upplever många också att inbromsningen blir väl kraftig, och att farthållaren sedan gasar upp till den tidigare hastigheten. Å andra sidan innebär en adaptiv farthållare större säkerhet.